• SÚŤAŽ V HODE ŠÍPKAMI

    SÚŤAŽ V HODE ŠÍPKAMI

    Na pozvanie SOŠ agrotechnickej v Moldave nad Bodvou sme sa zúčastnili súťaže v hode šípkami.

    Medzi chlapcami za účasti 4 škôl obsadili T. Poracký 2.miesto a N. Čimpoješ 3.miesto.

    Medzi dievčatami obsadila N. Chovancová 2.miesto.

    Ďalšími reprezentantmi našej školy boli: K. Schwartz , L. Benke a M. Suchovič.

    Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí vzorne hájil farby našej školy.

  • Na výstave hodín...

    Na výstave hodín...

    V Galérii Mestského kultúrneho strediska v týchto dňoch tiká skoro 100 hodín. Aj my sme sa rozhodli v rámci  témy "tvorivosť" na vyučovacích hodinách etickej výchovy zažiť atmosféru tejto miestnosti, v ktorej tikajú ručne vyrobené nástenné hodiny Moldavčana, pána I.Kocáka. Cieľom našej návštevy galérie bolo dopriať žiakom originálny zážitok z vystavených hodín a poukázať na kreativitu a umenie ľudí v našom okolí. Naši žiaci mali možnosť vidieť štýlové diela, hodiny z koreňov dubov, kmeňov stromov, plotov... Na záver prehliadky zhodnotili, že všetky hodiny sú naozaj krásne a jedinečné. BLAHOŽELÁME! 

    Na autora výstavy majú všetci už len jednu spoločnú otázku: "Sú Vaše hodiny na predaj?" 

  • ŠUMIACA PLANÉTA V 5.B

    ŠUMIACA PLANÉTA V 5.B

    22. apríl je Dňom Zeme a v 5.B sa začalo s tvorením netradičnou technikou práve na túto tému.

    Najprv do akrylových farieb žiaci primiešali sódu bikarbónu a touto zmesou vymaľovali každý svoju zemeguľu. Po zaschnutí farieb sa celá maľba pomocou rozprašovača postriekala octom a vznikol efekt s názvom ŠUMIACA PLANÉTA. Sóda zareagovala na ocot a začala šumieť a peniť, a to dotvorilo každej zemeguli nádherný efekt. Vznikli krásne maľby s 3D-efektom a samotné tvorenie bolo tiež odmenou - až na tú octovú vônu. Žiaci využili svoje kreatívne nadanie a spojili výtvarné umenie s experimentovaním.

    Za nápad a zrealizovanie ďakujeme pani učiteľkám Mgr. Z. Prokopovej a Bc. R. Širokej.

  • Spoločne letíme za lepšou budúcnosťou

    Spoločne letíme za lepšou budúcnosťou

    Pri príležitosti Dňa Zeme sme sa so žiakmi 6.A triedy rozhodli symbolicky poletieť spoločne za lepšou budúcnosťou. Naši šiestaci vzájomnou spoluprácou a svojimi šikovnými rukami vyrobili lietajúci balón pripomínajúci zemeguľu. Originalitu balónu dopĺňa veľmi zaujímavá technika. Zmiešanie akrylových farieb so soľou docielilo krásny štruktúrovaný povrch balóna - zemegule. Žiaci na jednotlivých častiach zemegule pracovali samostatne, avšak v posledných krokoch museli dať spoločné sily dokopy. Takto sme podporili aktívnu spoluprácu a pomoc medzi žiakmi a z ich spoločného výsledku zažili nielen veľkú radosť, ale i ďalšie pozitívne emócie. A tak teda mohli spoločne letieť za lepšou budúcnosťou. Budúcnosť našej planéty je len v našich rukách. Preto leťme tak, aby sme počas nášho letu objavovali len pozitívne a krásne veci. 

    Za krásnu umeleckú aktivitu patrí poďakovanie aj našej talentovanej pani učiteľke Bc. R. Širokej, ktorá našich žiakov láka do sveta umenia.  

     

  • OK Pytagoriády

    OK Pytagoriády

    V dňoch 9. a 10 apríla 2024 sa v Košiciach uskutočnilo okresné kolo Pytagoriády pre 3.-8. ročník. Najúspešnejším reprezentantom našej školy bol Matúš Ivanko z 3.A triedy, ktorý sa umiestnil na 3. mieste.

    K úspešným riešiteľom patril aj Tomáš Tóth zo 4.A a Nicolas Peter Lenárth v kategórii 5. ročníkov. Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a ostaným držíme place v ďalšom ročníku.

  • Geografická exkurzia

    Dňa 15.4.2024 sa vybraní žiaci z VI.A triedy zúčastnili exkurzie v Liptovskom Mikuláši. Navštívili Múzeum jaskyniarstva a ochrany prírody. V ňom mohli sledovať rozsiahlu zbierku hornín a minerálov. Dozvedeli sa o mnohých zaujímavostiach našej prírody. Videli fosílie prehistorických tvoroch a taktiež si prezreli historické predmety z pradávneho Liptova.

  • DEŇ NARCISOV

    Deň narcisov poznáme na Slovensku všetci. Už 28 rokov si vybraný deň pripíname na saká žltý kvietok, kúpou ktorého prispievame občianskemu združeniu Liga proti rakovine na zabezpečenie bezplatných projektov pre onkologických pacientov a zároveň vyjadrujeme solidaritu s ľuďmi trpiacimi rakovinou.

    Dňa 17.4.2024 sme sa spoločne pripojili k boju proti rakovine na našej škole. Každý narcis predstavoval nádej a podporu pre tých, ktorí čelia tejto ťažkej chorobe. Pekná myšlienka nenechala chladných ani našich žiakov, pedagógov  a dobrovoľníkov 9.ročníka, ktorí sa aktívne zapojili do tejto akcie a spoločne vyzbierali sumu 347,32 €.

    Ďakujeme žiačkám: K. Bimbóovej, N. Čigášovej, V. Fedorovej, L. Fekete, S. Kleinovej a zároveň aj všetkým, ktorí na zbierku prispeli.

  • ANGLICKÉ DIVADLO

    ANGLICKÉ DIVADLO

    Tento týždeň našim žiakom spestrilo vyučovanie DIVADELNÉ CENTRUM, ktoré k nám prišlo až z Martina a zahralo nám dve divadelné adaptácie v anglickom jazyku.

    Prvá z nich s názvom Dick Whittington and His Cat bola určená žiakom 3., 4., 5. a 6. ročníka. Tradičný britský príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stane starostom Londýna, bola plná huncútstva, krásnych piesní a nečakaných zvratov. Príbeh pre žiakov  7., 8. a 9. ročníkov  zobrazoval život  a osudy siedmich  nájomníkov v siedmich bytoch. Poukazoval na dobu, ktorú žijeme, ktorá je extrémne sociálna v digitálnom zmysle, ale chýba jej fyzický kontakt a skutočná realita. Viac pozornosti sa dostáva displejom ako ľuďom z mäsa a kostí. Anglický prejav s atraktívnymi dialektmi, variabilná scéna, dynamická hudobná koláž a expresívne herectvo, to všetko dodalo adaptácii United Neighbours of London ten správny cveng.

    Obe predstavenia boli ocenené dlhým potleskom publika a všetci sme odchádzali s príjemným pocitom z kultúrneho zážitku.

  • "Hľadá sa maskot"

    "Hľadá sa maskot"

         V priestoroch nového Multifunkčného centra pre deti a mládež sa uskutočnilo vyhodnotenie výtvarnej súťaže „Hľadá sa maskot“. V II. kategórii súťažilo 60 žiakov so svojimi krásnymi výtvarnými prácami. Tie vyhodnocovali 6 odborníci výtvarného umenia. Aj naši žiaci radi kreslia, maľujú, tvoria. V tento deň si niektorí z nich odnášali krásne ceny za získané popredné umiestnenia.

        Po vyhodnotení súťaže si žiaci mohli spolu zatancovať na známu pieseň od Mira Jaroša. Najviac si však užívali prehliadku tohto nového Multifunkčného centra pre deti a mládež. Nazreli do každého rohu, vyskúšali sedenie v pohodlných kreslách, prezerali si knihy v regáloch a oddýchli si v detskom kútiku. Žiaci boli nadšení a veľmi sa tešia na aktivity, ktoré sa tu budú realizovať. Ďakujeme pani riaditeľke Mgr. Strámovej za skvelú atmosféru a zážitok. Našim žiakom srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa tvorivých nápadov a úspechov.

     

    II. kategória

    1. miesto: Eszter Körösi, 3.A

    2. miesto: Linda Dubinská, 3.A

    3. miesto:  Erika Tirpáková, 3.A

    Cena poroty:

    Tomáš Žiga, 1.A

     

     

  • DEŇ NARCISOV

    DEŇ NARCISOV
  • Vyčistime si Moldavu

    Vyčistime si Moldavu

    Dňa 12.4.2024 sa žiaci 2.stupňa zapojili do environmentálnej aktivity “Vyčistime si Moldavu” organizovanej mestom  Moldava nad Bodvou. Počas štyroch vyučovacích hodín zbierali žiaci  odpad na školskom pozemku ale aj v blízkom okolí na ulici Severná, Ľudovíta Štúra, ako aj okolie pod kopcom. Teší nás, že sme spojili svoje sily v tejto environmentálnej aktivite, vyzbierali viac ako 20 vriec odpadu v snahe o zachovanie čistého životného prostredia v našom meste. Ďakujeme našim žiakom a pedagógom za vykonanú prácu a príjemnú atmosféru.

  • Svet okolo nás

    Svet okolo nás

    Dňa 11.4.2024 sa žiaci IX.A a IX.B zúčastnili premietania cestovateľského dokumentu Tanzánia – „Divoké srdce Afriky“. Kde mohli sledovať nespútané prírodné krásy tohto afrického štátu, ako aj životy tamojších ľudí.

  • Dejepisno-geografická exkurzia

    Dejepisno-geografická exkurzia

    Dňa 5.4.2024 sa žiaci IX.A, IX.B a VIII.A zúčastnili dejepisno-geografickej exkurzie do Zvolena. Dopoludnia navštívili Zvolenský zámok, kde si prezreli stredoveké sochy a novoveké obrazy z celej Európy. Na obed sa vydali k vrcholu neďalekého kopca, kde leží zrúcanina Pustého hradu a popoludní si zas prezreli historické centrum Zvolena.

  • Pomôžme spoločne zvieratkám

    Pomôžme spoločne zvieratkám

    Vážení rodičia, milí žiaci,

    školský parlament sa aj tento školský rok rozhodol zorganizovať na našej škole zbierku pre psíkov v útulku v Haniske, ale aj pre mačičky z občianskeho združenia MIAU, ktoré sú odkázané na pomoc dobrých ľudí.

    Zvierací útulok je zariadenie, ktoré poskytuje prístrešie strateným, opusteným zvieratám a zvieratám bez domova. V útulku nachádzajú útočisko nielen zatúlané a nechcené, ale často aj týrané zvieratká s vážne podlomeným zdravím. Väčšinou ide o veľké množstvo psíkov a mačiek, ktoré čakajú, kým si ich niekto neosvojí, ak vôbec.

    A ako môžete pomôcť týmto zvieratkám vy?

    Môžete priniesť:

    · deky, koberce, plachty

    · paplóny, vankúše, pelechy

    · konzervy, granule

    · vodítka, obojky

    · maškrty, hračky, ale aj

    · čistiace prostriedky a podstielku pre mačky.

    Zoznam vecí nájdete aj na nástenke vo vestibule školy.

    Darované veci, odovzdajte prosím

    · na 1.stupni svojej triednej pani učiteľke

    · na 2.stupni pani učiteľke Prokopovej alebo Niemiecz

    Zbierka trvá od 7.4.2024 do 17.5.2024

    Každú pomoc si vážime a vopred za ňu ĎAKUJEME.

    Vďaka Vašej podpore a pomoci dokážu pracovníci v útulku zmeniť sen na skutočnosť, utrpenie na radosť a bolesť na lásku.

  • ŠIKOVNÉ GAZDINKY V KUCHYNKE

    ŠIKOVNÉ GAZDINKY V KUCHYNKE

    Nečudo, že náš záujmový krúžok Gazdinky je z roka na rok populárnejší. Komu by sa nepáčil obed či dezert podľa vlastného výberu? A veru takýto obed si naplánovali naše šikovné gazdinky s pani učiteľkou Mgr.R.Balážovou. Hlavné meníčko predstavoval kurací stroganov, hranolčeky pečené v rúre a zeleninová obloha.

    Nakúpiť, očistiť, nakrájať, ochutiť, variť, piecť a servírovať. Tieto kuchárske činnosti naše gazdinky zvládli na výbornú. A tak si teda zaželajme dobrú chuť!

  • Jarný zber papiera 2024

  • MAREC MESIAC KNIHY

         Marec sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami.

         A práve preto žiaci 1.stupňa so svojimi triednymi učiteľkami v priebehu tohto mesiaca venovali väčšiu pozornosť KNIHÁM.

    "Knihy sú otvorené dvere do čarovného sveta."

  • „Čítame pre radosť“

         Knihy sú skvelé. Nielenže vám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú vaše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, skvele si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. Preto sa snažíme viesť aj naše deti k láske ku knihám. Nie nadarmo sa hovorí: ,,Povedz mi, čo čítaš a ja ti poviem, kto si.“

         Pani riaditeľka Mgr. Janičová  spolu s pani učiteľkou Mgr. Chovancovou  prihlásili našu školu do rozvojového projektu ,,Čítame pre radosť“. Cieľom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice. Podarilo sa nám uspieť a získali sme 1 000 eur na nákup kníh do triednych knižníc v štyroch triedach na 1. stupni. Veríme, že našim žiakom urobia tieto knihy radosť a budú si ich radi brať do rúk, čítať ich a prinesú im do života veľa zaujímavého a poučného.

  • Zápis do 1. ročníka

    Zápis do 1. ročníka
  • Oceňovanie pedagógov primátorom mesta

    Oceňovanie pedagógov primátorom mesta

    Deň učiteľov je významný deň v našej spoločnosti, lebo si pripomíname prácu všetkých pedagogických zamestnancov. Učiteľské povolanie je náročné, ale príťažlivé, lebo dáva každému jedincovi spoločnosti nové poznatky, informácie, pretvára ich v pevné vedomosti, návyky i praktické zručnosti.

    Primátor mesta JUDr. Ing. Slavomír Borovský ocenil pri príležitosti Dňa učiteľov vybraných pedagogických a nepedagogických zamestnancov z moldavských materských, základných a stredných škôl a základnej umeleckej školy. 

    Základná umelecká škola sa postarala o sprievodný kultúrny program.

    Návrhy na verejné ocenenie svojich zamestnancov každoročne podávajú riaditelia jednotlivých školských inštitúcií. Pedagógovia sú oceňovaní predovšetkým za inovatívne metódy a postupy vo výchovno-vzdelávacom procese, za celkový prístup nielen k žiakom, ale aj ku kolegom, rodičom a celej verejnosti.

    Svoje uznanie k práci pedagógov vyslovil vo svojom príhovore primátor nášho mesta p. JUDr., Ing.Slavomír Borovský.

    Za náš kolektív zamestnancov boli ocenení p. učiteľka Mgr. Lenka Stone a p. uč. Mgr. Ľuboš Köteleš.

    V mene vedenia školy Vám ďakujem za zodpovedný a profesionálny prístup k práci.

    Želám všetkým učiteľom, ktorí úprimne milujú svoju prácu, veľa zdravia, síl, tvorivých nápadov, pedagogického optimizmu, pracovných úspechov i osobného šťastia. Buďte inšpiráciou a vzorom pre naše deti, obzvlášť v dnešnom pokrivenom svete.

    Mgr. Gabriela Janičová

    riaditeľka školy

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Severná 21
    045 01 Moldava nad Bodvou
  • Škola: 055 / 460 31 09
    Hospodárka školy: 055 / 489 80 99
    Mobil škola: +421 903 128 532
    Vedúca ŠJ: 055 / 460 24 89
    Mobil vedúca ŠJ: +421 903 165 019

Fotogaléria