• „Čítame pre radosť“

         Knihy sú skvelé. Nielenže vám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú vaše obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, skvele si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. Preto sa snažíme viesť aj naše deti k láske ku knihám. Nie nadarmo sa hovorí: ,,Povedz mi, čo čítaš a ja ti poviem, kto si.“

         Pani riaditeľka Mgr. Janičová  spolu s pani učiteľkou Mgr. Chovancovou  prihlásili našu školu do rozvojového projektu ,,Čítame pre radosť“. Cieľom tohto projektu je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice. Podarilo sa nám uspieť a získali sme 1 000 eur na nákup kníh do triednych knižníc v štyroch triedach na 1. stupni. Veríme, že našim žiakom urobia tieto knihy radosť a budú si ich radi brať do rúk, čítať ich a prinesú im do života veľa zaujímavého a poučného.

  • Zápis do 1. ročníka

    Zápis do 1. ročníka
  • Oceňovanie pedagógov primátorom mesta

    Oceňovanie pedagógov primátorom mesta

    Deň učiteľov je významný deň v našej spoločnosti, lebo si pripomíname prácu všetkých pedagogických zamestnancov. Učiteľské povolanie je náročné, ale príťažlivé, lebo dáva každému jedincovi spoločnosti nové poznatky, informácie, pretvára ich v pevné vedomosti, návyky i praktické zručnosti.

    Primátor mesta JUDr. Ing. Slavomír Borovský ocenil pri príležitosti Dňa učiteľov vybraných pedagogických a nepedagogických zamestnancov z moldavských materských, základných a stredných škôl a základnej umeleckej školy. 

    Základná umelecká škola sa postarala o sprievodný kultúrny program.

    Návrhy na verejné ocenenie svojich zamestnancov každoročne podávajú riaditelia jednotlivých školských inštitúcií. Pedagógovia sú oceňovaní predovšetkým za inovatívne metódy a postupy vo výchovno-vzdelávacom procese, za celkový prístup nielen k žiakom, ale aj ku kolegom, rodičom a celej verejnosti.

    Svoje uznanie k práci pedagógov vyslovil vo svojom príhovore primátor nášho mesta p. JUDr., Ing.Slavomír Borovský.

    Za náš kolektív zamestnancov boli ocenení p. učiteľka Mgr. Lenka Stone a p. uč. Mgr. Ľuboš Köteleš.

    V mene vedenia školy Vám ďakujem za zodpovedný a profesionálny prístup k práci.

    Želám všetkým učiteľom, ktorí úprimne milujú svoju prácu, veľa zdravia, síl, tvorivých nápadov, pedagogického optimizmu, pracovných úspechov i osobného šťastia. Buďte inšpiráciou a vzorom pre naše deti, obzvlášť v dnešnom pokrivenom svete.

    Mgr. Gabriela Janičová

    riaditeľka školy

  • Zápis predškolákov do 1. ročníka

    Vážení rodičia predškolákov.

    Srdečne Vás a Vaše dieťa pozývame na Slávnostný zápis predškolákov, ktorý sa uskutoční dňa 4. apríla 2024 v čase od 14,00 hod. - 18,00 hod. Pri zápise bude prítomný aj psychológ z CPP z Košíc. 

    Všetky informácie týkajúce sa Vášho budúceho prváka nájdete na tomto odkliku: https://zs2moldava.edupage.org/text/?text=text/text13&subpage=2

  • Veľkonočné prázdniny

  • VEĽKONOČNÝ POZDRAV DETÍ

     

    Nie je to klam, ani čary,

    sú tu krásne sviatky jari.

    Naplň sa láskou, pokojom,

    každučké srdce, každý dom!

    Pre všetkých dobrých šibačov

    chystajte misu koláčov.

    Ešte vody, nie však moc,

    tak veselú Veľkú noc!

     

    Krásne veľkonočné sviatky, plné lásky a radosti prajú žiaci a ich p.učiteľky.

     

     

  • DEŇ UČITEĽOV

    DEŇ UČITEĽOV

    "Byť učiteľom je úžasná misia vytvárať budúcnosť."

    "Byť učiteľom znamená prijať za svoje všetky nám zverené deti, nielen tie, ktoré sú naše vlastné."

    "Byť učiteľom je tá najväčšia zodpovednosť, pretože máme v rukách najkrehkejší porcelán - ľudské bytosti." (Daniel Hevier)

    Deň učiteľov sa oslavuje 28.marca, v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov.

    Pre mnohých z nás sú učitelia dôležitými osobnosťami v našich životoch, mnohí si pamätáme našu prvú pani učiteľku. So svojimi učiteľmi oslavujeme úspechy, hľadáme útechu pri neúspechu, rozoberáme s nimi svoje problémy, rozprávame o svojich zážitkoch, a preto sú učitelia neoddeliteľnou súčasťou našich životov.

    Náš školský parlament, pod vedením pani učiteľky Mgr.Z.Prokopovej, ocenil prácu našich pedagógov malým darčekom a kvietkom či čokoládou. S týmto prekvapením očakávali členovia šk.parlamentu všetkých pedagogických pracovníkov našej školy ráno pri vstupe do školy. Takto im spríjemnili hneď zrána ich deň. Všetci učitelia boli milo prekvapení a vďační a my im aj touto cestou ĎAKUJEME za ich obetavú prácu.

    Deň učiteľov je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a nekončí zazvonením na konci vyučovacej hodiny. Aj preto si zaslúžia úctu a poďakovanie.

  • Deň učiteľov

  • KRÁSNE VEĽKONOČNÉ SVIATKY

  • 2 % dane z príjmov FO a PO

    Vážení rodičia a priatelia školy,

    pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% zo zaplatenej dane z príjmov!

    Názov nášho rodičovského združenia je: OZ Severáčik, IČO: 000052598799 na ktoré môžete zasielať Vaše príspevky. 

    Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Občianske združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%.

    Všetky potrebné informácie nájdete v nasledujúcom odkaze: https://zs2moldava.edupage.org/percenta2/

  • ČITATEĽSKÝ EXPERT 2024

    ČITATEĽSKÝ EXPERT 2024

    Čitateľský expert je na našej škole už pravidelnou online literárnou súťažou, ktorú každý rok realizujeme v mesiaci marec. Ide o online literárny kvíz, ktorý je zostavený na preverenie vedomostí i poznatkov žiakov zo slovenskej či svetovej literatúry. Do kvízu sme tentokrát zapojili žiakov šiesteho ročníka. Náš tohtoročný online kvíz pozostával z 25.otázok a zaujímavostí o knižných publikáciách. Cieľom Čitateľského expertu je podporiť u žiakov záujem o čítanie a samotnú literatúru. Aby sme pozitívne motivovali našich žiakov v tejto oblasti, najšikovnejších troch súťažiacich sme odmenili aj vecnými cenami. 

    V tejto literárnej súťaži sa na 3.mieste umiestnil Matej Krajňák, 2.miesto obsadil Alex Furik a absolútnym ČITATEĽSKÝM EXPERTOM 2024 sa stal Denis Dubinský

    Srdečne blahoželáme všetkým čitateľom, tešíme sa opäť o rok! 

  • MINI PRÍBEHY SIEDMAKOV

    MINI PRÍBEHY SIEDMAKOV

    Marec vnímame od nepamäti ako mesiac kníh. Preto sa p. učiteľka Stone spolu so žiakmi 7.A rozhodla na hodinách literatúry venovať knihe, a to nie hocijakej, ale vlastnoručne napísanej a ilustrovanej práve žiakmi tejto triedy. Do tejto mini knižky sa žiaci pokúsili zakomponovať príbehy, ktoré spolu i s učiteľmi zažili počas školského roka. Medzi najúsmevnejšie patrili príhody o FUTBALOVOM MARATÓNE či NOCI V ŠKOLE.

    Toto vydarené dielko si následne spoločne prečítali a vracali sa v čase k nádherným chvíľam, ktoré spolu na našej škole zažili a nebolo ich málo. Táto kniha bola pre nich bezpochyby veľmi príjemným čítaním. Ak neradi čítate, tak nevešajte hlavu, veď ako hovorí J.K. Rowling, je to len preto, že ste len nenašli tú správnu knihu. Takže oplatí sa hľadať alebo si napísať knihu z vlastných životných príbehov, ako to urobili i naši žiaci.

  • HĽADANIE VEĽKONOČNÉHO POKLADU

    HĽADANIE VEĽKONOČNÉHO POKLADU
    Blížiacim sa obdobím Veľkej noci si žiaci 5.B triedy užili EASTER TREASURE HUNT.
    Triedna pani učiteľka, Mgr.Z.Prokopová, im rozdala lístočky s pokynmi v anglickom jazyku a podľa nich sa vydali hľadať veľkonočný poklad po celej škole. Ich úlohou bolo pozbierať písmenká ukryté na rôznych miestach v budove školy. Písmenká boli ukryté na dverách kabinetu, na automate s mliečnymi nápojmi, v kancelárii u pani riaditeľky pod stolom alebo pod klávesnicou v počítačovej miestnosti... Aby to nemali také jednoduché, písmenká museli hľadať aj na nezvyčajných miestach - za tabuľou, v jedálni na stoličkách, pod postavičkou zajaca alebo dokonca v umývadle. Využili sme i to, že niektorí žiaci majú súrodencov vo vyšších ročníkoch, a tí ochotne pomohli a písmenko ukryli u spolužiaka v zošite matematiky.
    Keď piataci našli všetky písmenká, ich úlohou bolo zložiť tajný odkaz, v angličtine. Až tak získali vytúženú odmenu.
    Bola to napínavá a dobrodružná jazyková aktivita prepojená s tematikou Veľkej noci a odmenou bola pre žiakov truhlička s pokladom. A čo to bolo? Batôžteky naplnené sladkosťami. Ale odmenou vlastne bolo i samotné pátranie a precvičovanie angličtiny netradičným spôsobom, ktoré si žiaci nesmierne užili. Tak teda HAPPY EASTER želá celá 5.B
  • Literárno - výtvarná súťaž "Hasičské Vianoce"

    Literárno - výtvarná súťaž "Hasičské Vianoce"

    Aj tento školský rok sme sa s našimi žiakmi zapojili do literárno - výtvarnej súťaže "Hasičské Vianoce", ktorú vyhlásila Územná organizácia DPO Košice - okolie, spolu s Hvezdárňou Medzev, pod záštitou Centra kultúry Košického kraja. Výsledky tejto literárno - výtvarnej súťaže svedčia opäť o tom, že máme na škole veľmi talentovaných spisovateľov či maliarov.

    V literárnej časti, v prvej kategórii, v tvorbe poézie a prózy získala:

    1.miesto - Amy Stone 4.A, 2.miesto - Laura Bočkorášová 3.B, 3.miesto - Natália Baksiová 3.B.

    V literárnej časti, v druhej i tretej kategórii, v tvorbe poézie a prózy, získala:

    1.miesto - Mária Soľárová 7.B, 2.miesto - Sofia Szaniszlóová 7.B, 2.miesto - Veronika Szedláková 9.B

    Úspešní sme boli aj vo výtvarnej časti tejto súťaže a naši žiaci tak získali:

    1.miesto - Sofia Tomková 4.A, 3.miesto - Elizabeth Trembová

    Cena kultúry Košického kraja bola udelená Leonardovi Švecovi 2.B za jeho nápaditú výtvarnú prácu. 

    Všetkým víťazom srdečne blahoželáme! 

    Poďakovanie patrí aj pani učiteľkám, ktoré usmerňujú kroky našich žiakov v literárnej či výtvarnej činnosti. 

  • Veľkonočná burza

    Veľkonočná burza
  • Okresné kolo v malom futbale McDonalds Cup

    Okresné kolo v malom futbale McDonalds Cup

    Dňa 22.3.2024 sa žiaci a žiačky našej školy zúčastnili 25.ročníka OK v malom futbale McDonald’s Cupu v Čani.

    Chlapci - Kristián Tremba 2.B, Tomáš Horňák 3.A, Oliver Jakab 3.B, Šimon Falat 4.A, Peter Paulinský4.A, Damián Varga 4.A a dievčatá Laura Bočkorášová 3.B, Petra Falatová 4.A vydali zo seba všetku energiu a vzorne reprezentovali školu, ale aj naše mesto.

    Obsadili sme 1.miesto !!! Veľká vďaka a uznanie patrí ale Peťkovi, Damimu, Šimimu a Peťke, ktorí odohrali a odmakali semifinálové a finálové zápasy bez striedania. Touto výhrou sme sa kvalifikovali do krajského finále. Držte nám palce!

    Ďakujeme pekne aj p.uč. Mgr. B. Dubinskej a p.uč. Mgr. Ľ. Kötelešovi, ktorí prispeli svojou troškou k úspechu.

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    V dňoch 21.3. a 22.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo v umeleckom prednese poézie i prózy Hviezdoslavov Kubín v Kultúrno - spoločenskom centre  Átrium klubu v Košiciach. Našu školu reprezentovali šikovní recitátori v kategórii próza aj poézia. O ich umeleckom duchu a talente svedčia krásne umiestnenia i ocenenia.

    V kategórii poézia za svoje krásne prednesy získali čestné uznania Emma Baltová 5.B a Kira Schwartz 8.A a krásne 2.miesto si vybojovala recitátorka Elizabeth Trembová 4.A. 

    V kategórii próza nás reprezentoval náš najmladší šikovný recitátor Šimon Ščerbanič 3.A. Čestné uznanie za svoj prednes získala Zara Schwartz 5.B a absolútnou víťazkou v prednese prózy sa stala naša veľmi talentovaná žiačka 8.A triedy, Lillian Takácsová. Lilli nás bude reprezentovať v blízkej budúcnosti na regionálnom kole. 

    Milí naši recitátori! Z vašich krásnych úspechov máme obrovskú radosť. Sme na vás, všetkých, veľmi pyšní! Srdečne blahoželáme všetkým! 

    Milá Lilli, nech je toto Tvoje víťazstvo úspešným štartom za cestou vysnívaného povolania. Všetci Ti veľmi držíme palce! 

  • SVETOVÝ DEŇ VODY

       Aj v tomto školskom roku sme si pripomenuli významný deň v kalendári - Deň vody. Žiaci 1. stupňa so svojimi p.učiteľkami prišli oblečení symbolicky v modrých tričkách. V rámci tematického vyučovania sa slovo voda skloňovalo na hodinách slovenského jazyka, matematiky i na výchovných predmetoch. Diskutovali o dôležitosti, ochrane a šetrení tohto prírodného zdroja. Nechýbali rôzne úlohy o vode, aktivity, prezentácie, kvízy, súťaže s vodou a  zaujímavé výtvarné práce.

       Veríme, že si žiaci týmito aktivitami prehĺbili vzťah k vode a uvedomili hlavne to, že si našu ochranu vyžaduje nielen 22. marca, ale každý jeden deň.

  • PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

    PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

    21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. A prečo práve 21.marec ? Downov syndróm je ochorenie spôsobené zhlukom 3 chromozómov práve na 21. chromozómovom páre.

    Ponožková výzva je prepojená so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Pretože práve ponožky svojím  tvarom pripomínajú chromozómy. V tento deň si preto obúvame dve rôzne  ponožky, a tak dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme.

    A naši žiaci sa veľmi radi zapojili do ponožkovej výzvy a podporili tým, všetkých jedinečných ľudí s  Downovým syndrómom, pretože inakosť je normálna a  patrí do nášho života.

     

  • VYNÁŠANIE MORENY

         Jar pre každého z nás znamená začiatok niečoho nového a považujeme ju za opätovné zrodenie života. Keď chceme, aby k nám zavítala, musíme sa patrične rozlúčiť so zimou a to aj dodržiavaním tradícií, ktoré nám zanechali naši predkovia. Tí už v dávnej minulosti vítali jar vynášaním Moreny, ktorá bola bohyňou zimy a smrti. Jej vynášanie symbolizovalo odháňanie zimného obdobia, chorôb a príchod teplejších dní.

         Žiaci 3. a 4. ročníka túto tradíciu zachovali a nacvičili pod vedením pani učiteliek Chovancovej, Dubinskej a Jánošíkovej program, ktorý v sprievode dobrej nálady a slnečného počasia predviedli pri Penzióne Bodva.

     

     

     

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Severná 21
    045 01 Moldava nad Bodvou
  • Škola: 055 / 460 31 09
    Hospodárka školy: 055 / 489 80 99
    Mobil škola: +421 903 128 532
    Vedúca ŠJ: 055 / 460 24 89
    Mobil vedúca ŠJ: +421 903 165 019

Fotogaléria