• HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    V dňoch 21.3. a 22.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo v umeleckom prednese poézie i prózy Hviezdoslavov Kubín v Kultúrno - spoločenskom centre  Átrium klubu v Košiciach. Našu školu reprezentovali šikovní recitátori v kategórii próza aj poézia. O ich umeleckom duchu a talente svedčia krásne umiestnenia i ocenenia.

    V kategórii poézia za svoje krásne prednesy získali čestné uznania Emma Baltová 5.B a Kira Schwartz 8.A a krásne 2.miesto si vybojovala recitátorka Elizabeth Trembová 4.A. 

    V kategórii próza nás reprezentoval náš najmladší šikovný recitátor Šimon Ščerbanič 3.A. Čestné uznanie za svoj prednes získala Zara Schwartz 5.B a absolútnou víťazkou v prednese prózy sa stala naša veľmi talentovaná žiačka 8.A triedy, Lillian Takácsová. Lilli nás bude reprezentovať v blízkej budúcnosti na regionálnom kole. 

    Milí naši recitátori! Z vašich krásnych úspechov máme obrovskú radosť. Sme na vás, všetkých, veľmi pyšní! Srdečne blahoželáme všetkým! 

    Milá Lilli, nech je toto Tvoje víťazstvo úspešným štartom za cestou vysnívaného povolania. Všetci Ti veľmi držíme palce! 

  • SVETOVÝ DEŇ VODY

       Aj v tomto školskom roku sme si pripomenuli významný deň v kalendári - Deň vody. Žiaci 1. stupňa so svojimi p.učiteľkami prišli oblečení symbolicky v modrých tričkách. V rámci tematického vyučovania sa slovo voda skloňovalo na hodinách slovenského jazyka, matematiky i na výchovných predmetoch. Diskutovali o dôležitosti, ochrane a šetrení tohto prírodného zdroja. Nechýbali rôzne úlohy o vode, aktivity, prezentácie, kvízy, súťaže s vodou a  zaujímavé výtvarné práce.

       Veríme, že si žiaci týmito aktivitami prehĺbili vzťah k vode a uvedomili hlavne to, že si našu ochranu vyžaduje nielen 22. marca, ale každý jeden deň.

  • PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

    PONOŽKOVÁ VÝZVA 2024

    21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. A prečo práve 21.marec ? Downov syndróm je ochorenie spôsobené zhlukom 3 chromozómov práve na 21. chromozómovom páre.

    Ponožková výzva je prepojená so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Pretože práve ponožky svojím  tvarom pripomínajú chromozómy. V tento deň si preto obúvame dve rôzne  ponožky, a tak dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť týchto ľudí, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme.

    A naši žiaci sa veľmi radi zapojili do ponožkovej výzvy a podporili tým, všetkých jedinečných ľudí s  Downovým syndrómom, pretože inakosť je normálna a  patrí do nášho života.

     

  • VYNÁŠANIE MORENY

         Jar pre každého z nás znamená začiatok niečoho nového a považujeme ju za opätovné zrodenie života. Keď chceme, aby k nám zavítala, musíme sa patrične rozlúčiť so zimou a to aj dodržiavaním tradícií, ktoré nám zanechali naši predkovia. Tí už v dávnej minulosti vítali jar vynášaním Moreny, ktorá bola bohyňou zimy a smrti. Jej vynášanie symbolizovalo odháňanie zimného obdobia, chorôb a príchod teplejších dní.

         Žiaci 3. a 4. ročníka túto tradíciu zachovali a nacvičili pod vedením pani učiteliek Chovancovej, Dubinskej a Jánošíkovej program, ktorý v sprievode dobrej nálady a slnečného počasia predviedli pri Penzióne Bodva.

     

     

     

  • S VEČNÝMI DEŤMI...

    S VEČNÝMI DEŤMI...

    Nie je to po prvý raz, kedy sme dostali pozvanie od DSS Večné deti v Moldave nad Bodvou na spoločné stretnutie Večných detí a našich žiakov.

    Pozvanie sme aj tentokrát s radosťou prijali a naši žiaci tak mali možnosť pri príležitosti Svetového dňa Downovho syndrómu na ďalšie spoločné aktivity s klientmi DSS. Tri stanovištia, tri úlohy. Zoraďovanie čisel, priraďovanie farebných guličiek, či chytanie loptičiek, boli ideálnou príležitosťou na spoluprácu, vzájomnú pomoc, komunikáciu aj dôveru medzi našimi žiakmi a Večnými deťmi. Opäť sme tak mali možnosť vyjadriť naše uznanie a názor o jedinečnosti týchto ľudí.

    Vzájomná tolerancia a rešpektovanie iných potvrdzujú fakt, že nezabúdame na ľudí, ktorí sú iní, nie horší a chcú žiť s nami, nie vedľa nás! Ďakujeme!

  • Projekt Veľký kamarát

    Projekt Veľký kamarát

    Marec - mesiac knihy bol témou aj nášho stretnutia prvákov s kamarátmi ôsmakmi. Na svojom stretnutí prečítali veľkí kamaráti krátky príbeh o Mechúrikovi Koščúrikovi. Natešení prváci počúvali a z príbehu si veru zapamätali všetky podstatné veci: zvieratká, ktoré Mechúrik Koščúrik stretol, aj to aké mali vlastnosti. Po príbehu spoločne vyriešili 3 rozprávkové hádanky a tým dokázali, že poznajú nielen moderné, ale i klasické rozprávky. Spoločne si z týchto hádaniek vyrobili svoju prvú spoločnú "Knihu hádaniek". Záver patril opäť hádankám, ktoré nám šepkali vlastnosti hlavných hrdinov rozprávok a našou úlohou bolo správne ich určiť. Nielen kamarátstvo, spoločná kniha, ale aj nové poznatky pre malých kamarátov boli odmenou za toto vydarené stretnutie. Už sa všetci tešíme na ďalšie stretnutie. O čom bude...?

  • Svetový deň Downovho syndrómu

    Svetový deň Downovho syndrómu

    21.marec patrí oslave ľudskej jedinečnosti. Aj na hodinách etickej výchovy sme si so žiakmi pripomenuli výnimočnosť ľudí s Downovým syndrómom. Etickými aktivitami sme poukázali na originalitu každého z nás a vďaka informáciám o chromozómoch či genetickej príčine vzniku tohto ochorenia sme si uvedomili, že každý človek má právo na spravodlivé zaobchádzanie či rovnaké príležitosti ako my, všetci ostatní. Uzavretou reťazou navlečených "chromozómov"  sme vyjadrili naše pochopenie a podporu všetkých jedinečných ľudí. 

  • PONOŽKOVÁ VÝZVA

    PONOŽKOVÁ VÝZVA

    Milí žiaci 1.aj 2.stupňa!

    Zapojme sa spoločne do ponožkovej výzvy a podporme tak Svetový deň Downovho syndrómu. Ukážme, že sme pozorní, empatickí a láskaví k týmto ľuďom.

    Obuj si zajtra, 21.3.2024, ponožky rôznej farby a príď do školy. 

  • Informácia pre rodičov predškolákov o zverejnení usmernenia k zápisu do 1. ročník

    Informácia pre rodičov predškolákov o zverejnení usmernenia k zápisu do 1. ročník

    Vážení rodičia predškolákov.

    Dovoľujeme si Vás informovať, že Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR vydalo a zverejnilo na webovom sídle dokument: 

    Usmernenie k zápisu do 1. ročníka a úvodného ročníka základnej školy a prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole (ďalej len „usmernenie“). Usmernenie k zápisu je zverejnené na webovom sídle MŠVVaM SR, ktoré nájadete v tomto odkliku: https://www.minedu.sk/zapis-do-1-rocnika-a-uvodneho-rocnika-zakladnej-skoly/. 

    Tento dokument nájdete aj na našej stránke v záložke Zápis prvákov: 

    https://zs2moldava.edupage.org/text/?text=text/text13&subpage=4

  • Environmentálna prednáška exotického vtáctva

    Dňa 18.3.2024 sa na našej škole uskutočnil environmentálny vzdelávací program pre prvý aj druhý stupeň od spoločnosti ARAKOVO - prevádzkovateľ jedinečného projektu v rámci celého Slovenska, ktorý sa zaoberá chovom a vystavovaním exotického vtáctva. Zrealizovala sa kontaktná výstava 30 exotických papagájov spojená so vzdelávacím programom pre žiakov. Program environmentálnej výchovy spočíval v odbornej prednáške o druhoch a živote exotického vtáctva spojenej s praktickým kontaktom s exotickým vtáctvom. Žiaci mali možnosť priameho kontaktu s 30 druhmi papagájmi, spoznali jedinečné exotické druhy, oboznámili sa s podmienkami chovu a získali zážitky spojené s kontaktom a ich spôsobom správania. 

    Ďakujeme za nezabudnuteľné zážitky na ktoré nikdy nezabudneme. 

  • Riaditeľské voľno 20.3.2024 - TESTOVANIE 9

    Vážení rodičia,

    týmto Vám oznamujem, že v zmysle zákona č. 245/2008 Z. z. § 150 ods. 5 v znení neskorších predpisov a vyhlášky č. 231/2009 udeľujem na:

    20. marca 2024

    pre žiakov 1. - 8. ročníka riaditeľské voľno z dôvodu Testovania žiakov 9. ročníka.

    Za pochopenie Vám ďakujeme.                                                               

    Mgr. Janičová Gabriela

    riaditeľka školy

  • Testovanie 9

    Testovanie 9

    Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ (Testovanie 9 2024) sa uskutoční 20. marca 2024 (streda), náhradný termín je 4. apríla a 5. apríla 2024 (štvrtok, piatok).

    Testovanie žiakov sa uskutoční z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra.

    Testovania sa zúčastnia všetci žiaci 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

    Informácie o Testovaní 9 sú zverejňované na https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

    Naším deviatakom budeme silno držať palce, aby čo najlepšie zúročili všetky vedomosti, ktoré na našej škole nadobudli.

  • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

  • VEĽKONOČNÉ TVORIVÉ DIELNE V MsKS

    V dňoch 6.3.2024 a 13.3.2024 sa deti z ŠKD zúčastnili veľkonočných tvorivých dielní 
    v MsKS v Remeselnej dielni 
    v Moldave nad Bodvou. Na tvorivých dielňach si deti mali možnosť vyrobiť rôzne veľkonočné dekorácie, ako napr. vtáčika, ovečku či zajačika. Pre deti bola táto aktivita a technika práce zaujímavá a pracovali naozaj usilovne. Ďakujeme p.riad.MsKS Mgr.A. Szilágyiovej za pozvanie a p. PhDr.J. Kovácsovej za príjemné a tvorivé popoludnie. Tešíme sa na ďalšie takéto stretnutie.

  • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    HVIEZDOSLAVOV KUBÍN

    Tento rok sa konal už 70.ročník súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy - HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. Naši mladí a šikovní recitátori sa aj tentokrát popasovali s rolami hlavných hrdinov a na školskom kole tejto recitačnej súťaže predviedli vynikajúce herecké i literárne výkony.

     

    1.kategória:

    Poézia:

    1.miesto - Elizabeth Trembová , 4.A

    2.miesto - Izabela Strámová, 2.A

    3.miesto - Liliána Körösi, 4.A a Eszter Körösi, 3.A

    Próza:

    1.miesto - Šimon Ščerbanič, 3.A

    2.miesto - Amy Stone, 4.A

    3.miesto - Matúš Ivanko, 3.A

     

    2.kategória:

    Poézia:

    1.miesto - Emma Baltová, 5.B

    2.miesto - Evely Ceranová, 5.A

    3.miesto - Jakub Dudžik, 5.B

    Próza:

    1.miesto - Zara Schwartz, 5.B

    2.miesto - Nicolas Lenárt, 5.A

     

    3.kategória:

    Poézia:

    1.miesto - Kira Schwartz, 8.A

    Próza:

    1.miesto - Lillian Takácsová, 8.A

    Všetkým recitátorom srdečne blahoželáme! Víťazom jednotlivých kategórií želáme veľa šťastia na okresnom kole tejto recitačnej súťaže.

    Poďakovanie patrí aj všetkým pani učiteľkám 1.stupňa a pani učiteľkám vyučujúcim SJL.

  • Deň otvorených dverí pre predškolákov

    Deň otvorených dverí pre predškolákov

    Vážení rodičia predškolákov, milí predškoláci.

    Srdečne Vás pozývame na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ, ktorý sa uskutoční dňa 16.3.2024 (sobota) so začiatkom o 10,00 hod. v priestoroch Základnej školy, Severná 21 v Moldave nad Bodvou.

    Všetky informácie o škole a k pripravovanému zápisu do 1. ročníka nájdete TU: https://zs2moldava.edupage.org/text13/.

    Z uvedeného podujatia budú zhotovované obrazové a zvukové záznamy v súlade s čl. 6 ods. 1 písm. f) Nariadenia EÚ o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov.

    Bližšie informácie ohľadom spracúvania Vašich osobných údajov a Vášho práva namietať nájdete na https://zs2moldava.edupage.org/text/?text=text/text16&subpage=3 alebo nás kontaktujte na tel. č. 055/460 31 09.

  • DOD pre žiakov 4. roč. malotriednych škôl

    Vážení rodičia žiakov 4. roč. malotriednych škôl

    Srdečne Vás pozývame na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ, ktorý sa uskutoční dňa 16.3.2024 (sobota) so začiatkom o 10,45 hod. v priestoroch Základnej školy, Severná 21 v Moldave nad Bodvou.

    Všetky informácie o škole a k pripravovanému zápisu nájdete TU: https://zs2moldava.edupage.org/text13/.

    Z uvedeného podujatia budú zhotovované obrazové a zvukové záznamy v súlade s čl. 6 ods. 1 písm. f) Nariadenia EÚ o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov.

    Bližšie informácie ohľadom spracúvania Vašich osobných údajov a Vášho práva namietať nájdete na https://zs2moldava.edupage.org/text/?text=text/text16&subpage=3 alebo nás kontaktujte na tel. č. 055/460 31 09.

  • McDonald Cup

    McDonald Cup

    Dňa 12.3.2024 sa konalo na našej škole predkolo okresného kola McDonald Cup, ktorého sa zúčastnili žiaci zo ZŠ Drienovec, ZŠ ČSA a naše družstvo v zložení:

    Sebastián Benke (2.A),Matúš Ivanko (3.A), Tomáš Horňák (3.A), Ashley Ondernická (3.B), Viliam Sýkora (3.B), Oliver Jakab (3.B), Petra Falatová (4.A), Šimon Falat (4.A), Peter Paulinský (4.A) a Damian Varga (4.A).

    Sme nesmierne hrdí na našich žiakov, ktorí bojovali zo všetkých síl až do konca.

    Výsledky : ZŠ Severná - ZŠ Drienovec 5:0 ZŠ Drienovec - ZŠ ČSA 1:4 a ZŠ Severná - ZŠ ČSA 7:2. Žiaci svojimi víťazstvami nad oboma súpermi zabezpečili postup do okresného kola, ktoré sa uskutoční 22.3.2023 (piatok) v Čani. Želáme im veľa úspechov a ďakujeme za krásnu reprezentáciu!

     

     

     

  • MASKOT KURIKULÁRNEJ REFORMY - VYHODNOTENIE

         

         Z celkového počtu 205 prác celoslovenskej výtvarnej súťaže sa práce našich žiakov z II.B triedy, pod vedením p. uč. Mgr. M. Duhančíkovej umiestnili v rámci kategórie prvého cyklu na krásnom prvom a druhom mieste. Naše diela vybrala komisia zložená zo zamestnancov a zamestnankýň Národného inštitútu vzdelávania a mládeže v spolupráci so známou ilustrátorkou Hedvigou M. Gutierrez.

    1. miesto v kategórii prvého cyklu získali Martinka Ďurčová, Leonard Švec a Sophie Hvišč. Ilustrátorka toto dielo opísala slovami: "Celkovo oceňujem prevedenie techniky rozfúkania akvarelu v pozadí a dokreslenie do maľovaného podkladu. Táto kombinácia im pristane."

    2. miesto v kategórii prvého cyklu získali Miška Šutková, Kristián Tremba a Jakub Pupala. Ilustrátorka o diele povedala: "Zaujímavý prístup koláže, celkovo sa mi páči hra s ilustráciou ako objektom. Je to veľmi pekná práca s priestorom a kompozíciou."

         Ocenení žiaci získali diplomy, knihy s venovaním od ilustrátorky H. M. Gutierrez a poukážky v hodnote 70 eur. Žiakom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

  • Medzinárodný deň žien

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola
    Severná 21
    045 01 Moldava nad Bodvou
  • Škola: 055 / 460 31 09
    Hospodárka školy: 055 / 489 80 99
    Mobil škola: +421 903 128 532
    Vedúca ŠJ: 055 / 460 24 89
    Mobil vedúca ŠJ: +421 903 165 019

Fotogaléria